2. april 2002 FM 2002/24

 

Almindelige bemærkninger

 

Dette forslag til landstingsforordning om kultur- og fritidsvirksomhed indeholder en revision af bestemmelserne i den hidtil gældende landstingsforordning nr. 5 af 9. april 1992 om fritidsvirksomhed.

Derudover har forslaget som formål at gøre regelsættet vedrørende fritidsvirksomheden mere brugervenligt, herunder at sanere og forenkle det.

Forslaget er udarbejdet som en opfølgning af de anbefalinger, der blev afgivet primo 1998 af projektgruppen vedr. kommunalreformkommissionens anbefalinger på kultur- og fritidsområdet. Det er således grundlæggende hensigten hermed at sikre, at kulturområdet får en ligeværdig status med det traditionelle fritidsområde.

De styrelsesmæssige bestemmelser fremgår før ændringen dels af forordningen om fritidsvirksomhed, dels af landstingsforordning nr. 8 af 7. maj 1988 om styrelsen af kultur- og undervisningsvirksomhed, hvoraf den del, der vedrørte folkeskolen, blev ophævet i 1997. På denne baggrund foreslås samtlige relevante styrelsesmæssige bestemmelser indføjet som en del af forordningen om kultur- og fritidsvirksomhed, ligesom styrelsesforordningen foreslås ophævet.

De nuværende fritidsnævn foreslås nedlagt. Fritidsnævnene er oprettet med hjemmel i styrelsesforordningen til at bistå de kommunale kultur- og undervisningsudvalg, og nævnsmedlemmerne er udpeget af kommunalbestyrelsen og interesseorganisationerne. Som begrundelse for nedlæggelsen kan anføres, at fritidsnævnene har fungeret utilfredsstillende, eftersom de ikke har haft egentlig kompetence og vanskeligt har kunnet repræsentere alle relevante brugerinteresser. Endvidere er hermed kommunalreformkommissionens anbefaling af, at der ikke skal fastsættes styrelsesregler i særlovgivningen, men alene i landstingsloven om kommunalbestyrelser og bygdebestyrelser m.v., efterfulgt. Dette udelukker dog ikke, at kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune kan oprette lokale nævn, udvalg eller bestyrelser til at bistå den kommunale forvaltning på kultur- og fritidsområdet.

I forslaget er det endvidere som noget nyt fastsat, at landsstyrets støtte fortrinsvis ydes til professionel virksomhed. Dette er en følge af ændringerne i det samlede kulturbillede, hvor der er konstateret en generel øget professionalisering. Med bestemmelsen er det tilsigtet at målrette landsstyrets tilskud mod den landsdækkende og professionelle virksomhed, hvilket også er en følge af, at amatørvirksomheden og den frivillige virksomhed har fået større tilskudsmuligheder via tipsmidlerne.

Som noget nyt er der i forslaget desuden fastsat bestemmelse om, at landsstyret også kan yde tilskud til talent- og eliteidræt gennem en samlet bevilling til Team Grønland. Dette er en følge af de større krav, der i dag stilles til eliteidrætsudøvere. Der er tale om en kodificering af gældende praksis. Bestemmelsen er indarbejdet i forslaget på baggrund af indstilling herom fra idrættens organisationer og Idrættens Råd.

Adgangen til at påklage visse af kommunalbestyrelsens afgørelser til landsstyret er med forslaget desuden afskåret. Ændringen er begrundet i, at der der efter indførelsen af Landstingets Ombudsmand er en almindelig klageadgang for borgere, der ønsker at klage over den kommunale sagsbehandling. Der har hidtil kun været ganske få klager over kommunalbestyrelsens afgørelser, hvorfor ændringen ikke får mærkbare administrative konsekvenser.

Endelig skal det oplyses, at de kommunale aktivitetsplaner ikke længere skal indsendes til landsstyret. Denne ændring er indføjet for at skabe bedre overensstemmelse med de gældende regler om den kommunale styrelse. Samtidig er der i forslaget en bestemmelse om, at landsstyret kan afkræve kommunal bestyrelserne oplysninger, der må anses nødvendige for at varetage dets opgaver efter forordningen." Ændringen får ikke mærkbare administrative konsekvenser.


Ikrafttræden.

Forordningen foreslås at træde i kraft med virkning fra 1. juli 2002.


Økonomiske og administrative konsekvenser.

Nedlæggelsen af fritidsnævnene medfører en mindre administrativ lettelse for kommunerne. Bortset herfra indebærer forslaget ikke økonomiske og administrative konsekvenser for hverken hjemmestyret eller kommunerne."


Høring.

Udkast til nærværende forslag til landstingsforordning har været sendt til høring hos KANUKOKA, IMAK, Økononomidirektoratet, Landsstyrets Sekretariat (Indenrigskontoret), Idrættens Råd, Kulturrådet, STTK, Sukorseq, Grønlands Spejderkorps, Grønlands Idræts-Forbund, Sorlak, Kalaallit Røde Korsiat, Utoqqat Nipaat, Kalaallit Nunaanni Katersortarfiit Kattuffiat, KIMIK, Kalaallit Nunaanni Qimussertarfiat Kattuffiat, Arnat Peqatigiit, Kalaallit Nunaanni Peqatigiinniat Kattuffiat, Kalaaleq, Kalaallit Nunaanni Erinarsoqatigiit Kattuffiat og Kalaallit Atuakkiortut.

KANUKOKA har i sit høringssvar anført, at der i langt hovedparten af høringssvarene fra de enkelte kommuner fokuseres specielt på problematikken omkring de styrelsesmæssige bestemmelser. Det anføres, at kommunerne meget beklager, at den tidligere tiltænkte styrkelse af området ved nedsættelse af kultur- og fritidsbestyrelser er udgået i forordningsforslaget. Landsforeningen meddeler i forlængelse heraf, at den fastholder kravet om, at der i forordningen indføjes bestemmelser om, at der nedsættes kultur- og fritidsbestyrelser i lighed med de styrelsesmæssige bestemmelser, der var indeholdt i det forordningsforslag, der blev udsendt til høring i januar 2001. Landsforeningen anfører videre, at den fortsat ikke finder belæg for Hjemmestyrets argumentation om, at indførelse af kultur- og fritidsbestyrelser vil begrænse den kommunale frihed til at fastsætte den politiske og forvaltningsmæssige struktur i kommunen, når den foreslåede bestyrelse afløser et i forvejen forordningsbestemt fritidsnævn.

KANUKOKA anfører endelig, at når der ses bort fra styrelsesbestemmelserne, giver kommunerne i hovedtrækkene udtryk for tilfredshed med forordningsforslaget.

Landsstyret har under henvisning til kommunalreformkommissionens anbefaling om ikke at fastsætte styrelsesregler i særlovgivningen ikke haft mulighed for at imødekomme KANUKOKA’s ønske om, at der indføjes bestemmelser om, at der skal nedsættes kultur- og fritidsbestyrelser.

De af kommunerne øvrige afgivne bemærkninger har heller ikke givet anledning til ændringer i forslaget men til enkelte præciseringer af bemærkningerne.

IMAK har i sit høringssvar foreslået, at der indføjes en sikring af, at der skal gives fritidstilbud til børn, og disse gerne ses forbedret/øget. Landsstyret finder, at der i forslaget er en sådan sikring i forvejen, hvorfor der alene er foretaget en præcisering heraf i bemærkningerne til forslaget.

IMAK anfører endvidere, at det ikke i forslaget er beskrevet, hvilke konsekvenser nedlæggelse af fritidsnævnene får for fritidslederne i bygder, og at nedlæggelse af fritidsnævnene må forventes at indebære en væsentlig forøget kompetence og ansvar for fritidslederne, idet der ikke længere vil være et lokalt nævn til at træffe beslutninger om det lokale fritidsliv. Landsstyret er uenig i denne antagelse, idet de lokale fritidsnævn netop ikke har haft nogen beslutningskompetence.Landsstyret finder derfor ikke, at forslaget medfører ændringer i kompetencen for fritidslederne.

Grønlands Idrætsforbund har i sit høringssvar opfordret til, at der i forslagets § 25 tilføjes "til Grønlands Idrætsforbund" og har som begrundelse herfor anført, at dette vil skabe overensstemmelse med forslagets § 26, hvori det fastslås, at tilskud til talent- og eliteidræt kan gives gennem en samlet bevilling til Team Grønland. Landsstyret har ikke fundet anledning til at følge opfordringen, idet der med den i forslaget anvendte formulering netop er ønsket mulighed for at kunne yde tilskud til et eller flere landsdækkende idrætsforbund. Dette er præciseret i bemærkningerne til bestemmelsen, der efter indarbejdelse af lovtekniske bemærkninger nu er § 24.

Kulturrådet har i sit høringssvar anført, at der savnes en placering af sangkorsvirksomhed i forslagets § 1, da denne virksomhed har en stor plads i den grønlandske kultur. Landsstyret har ikke fundet anledning til at imødekomme dette ønske, idet det i givet fald vil medføre en uønket fortrinsstilling for sangkorsvirksomheden. Sangkorsvirksomheden er i stedet på Kulturrådets anbefaling indføjet i forslagets §§ 29 og 30, hvor Kulturrådets øvrige forslag til mindre ændringer også er indarbejdet. Kulturrrådets øvrige bemærkninger er indarbejdet i bemærkningerne til forslaget.

Øvrige høringsparters høringssvar giver ikke anledning til særlig kommentering, og de har heller ikke givet anledning til ændringer af forslaget.

 

Bemærkninger til forslagets enkelte bestemmelser.

 

Til § 1

Bestemmelsen opregner, hvad der forstås ved kultur- og fritidsvirksomhed. Nyt i forhold til den hidtidige fritidsforordning er anførelsen af lokal museumsvirksomhed i nr. 6 og folkebiblioteksvirksomhed i nr. 7, der begge hidtil er blevet reguleret i henhold til landstingsforordning nr. 8 af 7. maj 1988 om styrelsen af kultur- og undervisningsvirksomhed.

Den hidtidige anførsel af, at etablering af lokaler og udendørsanlæg også er en del af kultur- og fritidsvirksomheden er fjernet, idet denne virksomhed anses som en del af den øvrige kultur- og fritidsvirksomhed. Der er som hidtil bestemmelser om støtte til lokaler og udendørsanlæg, jf. forslagets kapitel 9.


Til § 2

stk. 1.

Kommunalbestyrelsen fastsætter mål og rammer for kultur- og fritidsvirksomheden.

stk. 2.

Nyt i forhold til den hidtidige fritidsforordning er, at den årlige aktivitetsplan ikke skal indsendes til Direktoratet for Kultur, hvilket skal ses i sammenhæng med, at der ifølge forslaget normalt ikke længere skal være adgang til at påklage kommunale afgørelser til landsstyret.

stk. 3.

Kommunalbestyrelsen har ansvaret for, at de personelle ressourcer er til stede.

stk. 1.

Bestemmelsen svarer til § 42, stk. 1 i landstingsforordning nr. 1 af 6. juni 1997 om folkeskolen.


Til § 3

stk. 2.

Bestemmelsen svarer til § 42, stk. 2 i den ovenfor anførte folkeskoleforordning. Ved aftale om overdragelse af opgaver mellem landsstyret og en eller flere kommuner skal det præciseres hvilke opgaver, der overdrages. Landsstyret kan endvidere delegere opgaver til lokale borgerråd i overensstemmelse med reglerne i landstingsforordning nr. 13 af 20. oktober 1988 om borgerråd i områder uden for den kommunale inddeling.


Til § 4

stk. 1.

Se cirkulære nr. 23 af 26. juni 1980 om begrænsning i emnekredsen for fritidsundervisning for voksne.

stk. 2.

Intentionerne bag mulighederne for aldersintegration er at gøre systemet så åbent som muligt. På den anden side, vil der også være mulighed for under hensyntagen til emnet at lave fritidsundervisning for bestemte aldersgrupper, herunder alene for børn eller alene for voksne.

stk. 3.

M.h.t. deltagernes alder stilles der ingen krav for så vidt angår almen undervisning, musisk undervisning og praktisk undervisning.

Endvidere er der som udgangspunkt ikke fastsat aldersmæssige grænser i forbindelse med voksenhøjskoler, studiekredse, foredrag og erhvervsmæssige kurser, idet der dog under hensyntagen til emnet skal være mulighed for at indsætte en sådan grænse ved planlægnin-gen/tilrettelæggelsen. Evt. aldersgrænser besluttes af Kommunalbestyrelsen i et samarbejde med underviseren eller instruktøren og fremgår af kursuskataloget på linie med andre nødvendige forudsætninger, f.eks. at deltagere har gennemgået tidligere moduler e.l.

stk. 4.

Som eksempler på sådanne fællesarrangementer kan anføres lejrophold, foredrag og hyggelige sammenkomster.

stk. 5.

Fritidsundervisning er ikke henvist til bestemte tidsrum, f.eks. uden for alm. arbejdstid i weekender e.l.


Til § 5

stk. 1-2.

Betingelserne for kommunalbestyrelsens godkendelse af fritidsundervisning opregnes. Såfremt betingelserne er opfyldt, skal godkendelse gives.

stk. 3.

Dispensation fra minimum antal deltagere kan kun bevilges i nedadgående retning, således at det minimale antal deltagere sættes til et lavere tal, hvorimod det ikke kan sættes højere.


Til § 6

stk. 1-2.

Almen undervisning defineres. § 6 skal sammenholdes med § 8 og § 14, hvorefter der kan tilbydes en henholdsvis videregående eller praktisk og kreativ undervisning inden for de samme emner.

stk. 3.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3.

stk. 4.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3.

Såfremt undervisningen aflyses, tæller det ikke med i den gennemsnitlige beregning af deltagerantallet.


Til § 7

stk. 1-2.

Musisk undervisning defineres.

stk. 3.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3.

stk. 4-5.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3.

Såfremt undervisningen aflyses, tæller det ikke med i den gennemsnitlige beregning af deltagerantallet.


Til § 8

stk. 1-2.

Voksenhøjskole defineres. Det har været overvejet, hvorvidt bestemmelsen burde udgå. Voksenhøjskoleformen benyttes i dag kun til den modulopbyggede undervisning i grønlandsk. Der findes dog fortsat at være behov for muligheden for fritidsundervisning på dette plan, uden at der er tale om prøveforberedende undervisning. § 8 skal sammenholdes med § 6 og § 14, hvorefter der kan tilbydes en henholdsvis almen eller praktisk og kreativ undervisning inden for de samme emner.

Der vil være med bestemmelsen eksempelvis være mulighed for at etablere forfatterskole, voksenhøjskole vedr. litterære emner og kurser for billedkunstnere.

stk. 3.

Nyt i forhold til den hidtidige fritidsforordning er, at undervisningen som udgangspunkt skal stå åben for alle og ikke være forbeholdt personer over 19 år, hvilket er en følge af indarbejdelsen af folkeskolens fritidsundervisning i nærværende forslag.

Som eksempler på kurser, hvor der kan være grund til at fastsætte en aldersmæssig begrænsning, kan anføres teoretisk orienterede kurser om f.eks. litteratur og filosofi, der forudsætter en vis modenhed.

stk. 4.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3.

stk. 5.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3. Såfremt undervisningen aflyses, tæller det ikke med i den gennemsnitlige beregning af deltagerantallet.


Til § 9

stk. 1.

Studiekreds defineres.

stk. 2.

Som eksempler på studiekredse, hvor der kan være grund til at fastsætte en aldersmæssig begrænsning, kan anføres teoretisk orienterede studiekredse om f.eks. litteratur og filosofi, der forudsætter en vis modenhed.

stk. 3.

Materialets egnethed afgøres bl.a. ud fra deltagernes forudsætninger og emnets karakter.

stk. 4.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3.

stk. 5.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3.

Såfremt undervisningen aflyses, tæller det ikke med i den gennemsnitlige beregning af deltagerantallet.


Til § 10

stk. 1.

Foredrag defineres.

stk. 2.

Som eksempler på foredrag, hvor der kan være grund til at fastsætte en aldersmæssig begrænsning, kan anføres teoretisk orienterede foredrag om f.eks. litteratur og filosofi, der forudsætter en vis modenhed.

stk. 3.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3.

Da enkeltstående foredrag ofte arrangeres med kort varsel, gælder der ingen krav om minimum for deltagere i forhold til foredrag.

stk. 4.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3. Såfremt undervisningen aflyses, tæller det ikke med i den gennemsnitlige beregning af deltagerantallet.

Foredragsrækker kan variere fra to til mange foredrag. Der er derfor ikke som for almen undervisning, musisk undervisning, voksenhøjskoler, studiekredse, erhvervsmæssige kurser og praktisk undervisning fastsat bestemmelse om, at gennemsnittet skal beregnes inden for 4 på hinanden følgende uger. Gennemsnittet må derfor i stedet beregnes fra gang til gang.


Til § 11.

Se hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 21 af 5. august 1992 om studerende ved Grønlands gymnasiale Uddannelser, som ændret ved hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 28 af 27. juni 1994.


Til § 12

stk. 1.

Specialundervisning defineres. Ordet "handicap" dækker såvel fysiske som psykiske handicap. I det omfang hvor der opstår tvivl om, hvorvidt en person skal betragtes som handicappet, må afgørelsen bero på en udtalelse fra f.eks. den stedlige skolepsykolog, skoleinspektør eller læge.

stk. 2.

Nyt i forhold til den hidtidige fritidsforordning er, at deltagerne skal være over den undervisningspligtige alder, men ikke som hidtil over 19 år, hvilket er en følge af indarbejdelsen af folkeskolens fritidsundervisning i nærværende forslag.

stk. 3.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3.

stk. 4.

Bestemmelsen tager sigte på tilfælde, hvor det alm. krav om mindst 2 deltagere, jf. § 12, stk. 3, på forhånd må anses for urealisabelt.

stk. 5.

§ 12 skal sammenholdes med § 6 og § 8, hvorefter der kan tilbydes en henholdsvis almen eller videregående undervisning.

stk. 6.

Reglerne kan fastsættes i form af bekendtgørelse o.l.


Til § 13

stk. 1.

Erhvervsmæssigt kursus defineres.

Som eksempel på erhvervsmæssige kurser henvises der til bemærkningerne til forslagets § 8, stk. 1.

stk. 2.

Nyt i forhold til den hidtidige fritidsforordning er, at undervisningen som udgangspunkt skal stå åben for alle og ikke som hidtil være forbeholdt personer over 19 år, hvilket er en følge af indarbejdelsen af folkeskolens fritidsundervisning i nærværende forslag.

Som eksempler på kurser, hvor der kan være grund til at fastsætte en aldersmæssig begrænsning, kan anføres truck-kørekort m.v., hvor der anvendes redskaber, der er omfattet af arbejdsmiljølovgivningen.

stk. 3.

De organisationer, der dækker det pågældende område af arbejdsmarkedet, skal så vidt muligt både repræsentere arbejdsgivere og arbejdstagere.

stk. 4.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3.

stk. 5.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3. Såfremt undervisningen aflyses, tæller det ikke med i den gennemsnitlige beregning af deltagerantallet.


Til § 14

stk. 1-2.

Praktisk undervisning defineres.

stk. 3.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3.

stk. 4.

Kommunalbestyrelsen kan dispensere herfra, jf. § 5, stk. 3. Såfremt undervisningen aflyses, tæller det ikke med i den gennemsnitlige beregning af deltagerantallet.

stk. 5.

Reglerne kan fastsættes i form af bekendtgørelse o.l.


Til § 15.

Reglerne kan fastsættes i form af bekendtgørelse o.l.


Til § 16

stk. 1.

Bestemmelsen giver kommunalbestyrelsen hjemmel til at opkræve betaling.

stk. 2.

Se hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 29 af 27. juni 1994 om betaling for deltagelse i fritids-undervisning.


Til § 17.

Fritidsklub defineres.


Til § 18

stk. 1.

Betingelserne for oprettelse af kommunale fritidsklubber opregnes. Der er hermed hensigten at sikre, at fritidsklubberne yder et kvalificeret tilbud til alle børn og unge. Bestemmelsen omhandler kun kommunale klubber.

stk. 2.

Reglerne kan fastsættes i form af bekendtgørelse o.l.


Til § 19

stk. 1.

Bestemmelsen omhandler kun kommunale klubber.

stk. 2.

Reglerne kan fastsættes i form af bekendtgørelse o.l.


Til § 20

stk. 1.

Bestemmelsen omhandler kun ikke-kommunale klubber.

stk. 2-3.

Hvilke krav de ikke-kommunale fritidsklubber skal opfylde for at blive godkendt samt hvorledes tilsynspligten varetages, beror på kommunalbestyrelsens beslutning, indtil landsstyret fastsætter regler herom.

stk. 4.

Reglerne kan fastsættes i form af bekendtgørelse o.l.


Til § 21.

Børne- og ungdomsorganisationer defineres.

Nyt i forhold til den hidtidige fritidsforordning er aldersgrænsen, der er ændret fra 25 år til 30 år for at få overensstemmelse med de danske regler om tilskud fra tips- og lottomidlerne.


Til § 22.

Landsstyret kan yde tilskud til landsdækkende børne- og ungdomsorganisationers administration og andre udgifter forbundet med organisationernes daglige virke. Hvor en del af en organisation eller forening har aktiviteter for børn og unge, kan der gives tilskud til den forholdsmæssige del, der vedrører børn og unge.


Til § 23.

Kommunerne kan yde tilskud til lokale børne- og ungdomsorganisationers administration og andre udgifter forbundet med organisationernes daglige virke. Hvor en del af en organisation eller forening har aktiviteter for børn og unge, kan der gives tilskud til den forholdsmæssige del, der vedrører børn og unge.


Til § 24.

Bestemmelsen skal sammenholdes med § 26 og angiver landsstyrets mulighed for at yde tilskud til idræt på landsplan. Bestemmelsen skal ses i sammenhæng med § 25, der omhandler tilskud til talent- og eliteidræt. Tilskud efter § 24 er således til al anden idræt, dvs. breddeidræt, handicapidræt, børneidræt, ældreidræt mv.

Når landsstyrets tilskud skal ydes til forbund og i form af en samlet bevilling, d.v.s. en rammebevilling, er det for at sikre, at prioriteringen imellem de forskellige idrætsgrene og idrætsaktiviteter bliver et internt idrætsligt anliggende.

Bestemmelsen giver mulighed for, at tilskud kan ydes til flere forskellige landsdækkende forbund.


Til § 25.

Nyt i forhold til den hidtidige fritidsforordning er, at landsstyret også kan yde tilskud til talent- og eliteidræt, hvilket er en følge af de større krav, der i dag stilles til idrætsudøvere.

Når landsstyrets tilskud skal ydes til Team Grønland og i form af en samlet bevilling, d.v.s. en rammebevilling, er det for at sikre, at prioriteringen imellem de forskellige idrætsgrene og idrætsaktiviteter bliver et internt idrætsligt anliggende.


Til § 26.

Bestemmelsen skal sammenholdes med § 24 og angiver kommunernes mulighed for at yde støtte til idræt på lokalt plan.

Foruden aflønning af instruktører kan der bl.a. ydes støtte til dækning af udgifter i forbindelse med rejser, lokaler og div. materialer.


Til § 27.

Afgrænsningen tænkes foretaget således, at de landsdækkende idrætsforbund kan få støtte i medfør af kapitel 5 til den forholdsmæssige del af aktiviteterne, der vedrører børn og unge.


Til § 28

stk. 1.

Støtte ydes udelukkende til ophold på idræts- og musikhøjskoler samt højskoler, der tilbyder andre former for kreative fag. Tilskud til øvrige højskoleophold er reguleret i lovgivningen om Oqaatsinik Pikkorissarfik og folkehøjskolerne.

stk. 2.

Reglerne kan fastsættes i form af bekendtgørelse o.l.


Til § 29.

Nyt i forhold til den hidtidige fritidsforordning er anførelsen af lokal museumsvirksomhed, der hidtil er blevet reguleret i henhold til landstingsforordning nr. 8 af 7. maj 1988 om styrelsen af kultur- og undervisningsvirksomhed.

Desuden er der fundet anledning til at præcisere, at litteratur, herunder avis- og bladvirksomhed også henregnes til kultur- og folkeoplysningsvirksomhed og det samme for så vidt angår scenekunst, sang- og musikvirksomhed.


Til § 30

stk. 1.

Bestemmelsen opregner, hvad landsstyret og Kommunalbestyrelsen kan yde støtte til. Nyt i forhold til den hidtidige fritidsforordning er anførelsen af lokal museumsvirksomhed i nr. 8, der hidtil er blevet reguleret i henhold til landstingsforordning nr. 8 af 7. maj 1988 om styrelsen af kultur- og undervisningsvirksomhed.

Begrebet støtte omfatter al form for støtte, herunder tilskud.

stk. 2.

Det er nyt, at landsstyrets støtte fortrinsvis også kan ydes til professionel virksomhed, hvilket er en følge af den øgede professionalisering.

stk. 3.

Bestemmelsen betyder ikke, at den enkelte aktivitet, kunstner m.v., der modtager tilskud eller anden form for støtte, nødvendigvis skal leve op til et krav om saglighed og alsidighed. Derimod skal de myndigheder, der yder støtte, søge at sikre et samlet kultur- og folkeoplysningstilbud af alsidig karakter. D.v.s., at bedømmelsen af, om sagligheds- og alsidighedskravet er opfyldt inden for kultur- og folkeoplysningsvirksomhed, må finde sted på baggrund af den samlede aktivitet på området. Ligeledes betyder alsidighedskravet, at alle faggrupper, emneområder og arter af virksomhed skal tilgodeses, hvis behovet i befolkningen er til stede. Et rimeligt behov kan bl.a. vurderes ud fra befolkningstallet og omfanget af den hidtidige virksomhed. Kommunerne skal tilstræbe at give borgerne et så bredt tilbud som muligt.

Kravet om, at virksomheden skal være af oplysende eller kunstnerisk karakter, skal sammen-holdes med kravet om saglighed og alsidighed og med kravet i § 30, stk. 4.

stk. 4.

Foreningsarbejde, der nyder støtte efter dette kapitel, må ikke være af politisk, religiøst eller fagforeningsmæssigt indhold. Der kan dog ydes støtte til arbejde, der varetages af foreninger med politiske, religiøse eller fagforeningsmæssige formål, såfremt aktiviteten ikke har et sådant indhold. Endvidere kan der ydes støtte i form af udlån af lokaler m.v. til politiske, religiøse og fagforeningsmæssige formål på samme betingelser som til andet foreningsarbejde.


Til § 31.

Reglerne kan fastsættes i form af bekendtgørelse o.l.


Til § 32

stk. 1.

Kravet om, at de fornødne lokaler m.v. skal stilles vederlagsfrit til rådighed, skyldes det forhold, at her i det væsentlige er tale om aktiviteter, der varetages i kommunalt regi.

stk. 2.

Se hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 20 af 27. september 1988 om lokaler og udendørsanlæg til børne- og ungdomsorganisationer.

 

Til § 33

stk. 1.

Se hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 20 af 27. september 1988 om lokaler og udendørsanlæg til børne- og ungdomsorganisationer.

stk. 2-3.

Det beror på en konkret indgået aftale, om der ydes tilskud og i givet fald med hvilket beløb.


Til § 34

stk. 1-3.

Ordningen administreres af Direktoratet for Boliger og Infrastruktur.


Til § 35

Ordningen administreres af Direktoratet for Boliger og Infrastruktur..


Til § 36.

Hvilke oplysninger, landsstyret efter denne bestemmelse kan afkræve kommunalbestyrelsen, beror på landsstyrets afgørelse heraf.


Til § 37

stk. 1.

Bestemmelsen svarer til § 53, stk. 1 i landstingsforordning nr. 1 af 6. juni 1997 om folkeskolen. Ved aftale om overdragelse af opgaver mellem landsstyret og en eller flere kommuner skal det præciseres hvilke opgaver, der overdrages.

stk. 2.

Med den nuværende kommunale inddeling vil her alene være tale om Pituffik.


Til § 38.

I medfør af denne bestemmelse tænkes bl.a. fastsat regler om hvilke krav, der stilles til en forening, for at den kan opnå tilskud i medfør af forordningens bestemmelser, f.eks. med hensyn til vedtægt, regnskab, formål og bestyrelse.


Til § 39

stk. 1.

Bestemmelsen åbner mulighed for, at der gives tilladelse til forsøgsvirksomhed, som ellers ville være i strid med forordningen.

stk. 2.

Det beror på en konkret indgået aftale, om der ydes tilskud og i givet fald med hvilket beløb.


Til § 40.

Nyt i forhold til den tidligere forordning er, at der ikke længere er en almindelig adgang til at klage over visse af kommunalbestyrelsens afgørelser til landsstyret. Ændringen er begrundet i, at der efter de nuværende regler findes en almindelig klageadgang for borgerne til Landstingets Ombudsmand, der påser, at almindelige regler om sagsbehandling er overholdt.


Til § 41.

Ikrafttrædelsestidspunktet er fastsat således, at forordningens bestemmelser, herunder nedlæggelsen af de kommunale fritidsnævn, snarest muligt vil kunne gennemføres.


Til § 42

stk. 1-2.

Nærværende forordning erstatter forordningen om fritidsvirksomhed samt forordningen om styrelsen af kultur- og undervisningsvirksomhed, hvoraf den del, der vedrørte folkeskolen, blev ophævet den 1. august 1997. Dog forbliver fritidsforordningens bestemmelser om enkeltfags-undervisning på folkeskoleniveau i kraft, indtil de ophæves eller afløses af regler fastsat i forbindelse med den igangværende folkeskolereform.

stk. 3.

Eftersom de nuværende fritidsnævn i følge forslaget skal fungere indtil juli 2002, hvor de nedlægges, ophæves bekendtgørelsen om valg af fritidsnævn samtidig hermed.